Dikkat! Psikolojide ‘Karanlık Üçlü’ olarak anılan bu kişilerle iş hayatınızda karşılaşabilirsiniz!
Karanlık üçlü, psikolojide narsisizm, makyavelizm ve psikopati kişilik özelliklerini ifade eder. Kötü amaçlı yapısı nedeniyle bu küme ‘karanlık’ olarak tanımlanır. Toplum içerisinde sıkça karşımıza çıkan bu bireyler elbette iş hayatında da karşımıza çıkmaktadır. Hiç iş arkadaşınız tarafından sırtınızdan vuruldunuz mu? Bu üslup olayları size tanıdık geliyorsa, bu insanlarla zaten karşılaşmış olabilirsiniz. İş hayatında bu tür insanlarla karşılaştığınızda neler yapabileceğinizi beş maddede sizin için derledik. Çevrenizde böyle insanlar var mı öğrenmek istiyorsanız sizi içeriye alalım ?
Kaynak:https://www.iflscience.com/here-s-wha…
Öncelikle bu bireyleri sınıflandıralım ve tek tek açıklayalım.
Sosyopatlar: İşlevsel sosyopatlar ise daha rahatsız edici bir gruptur. Psikologlar bu kümenin nüfusun %4’ünü oluşturduğunu belirtiyor.
Sosyopatlar kendi çıkarları için başkalarını kullanmaktan korkmazlar. Anti-sosyal olan bu kişilerde empati yeteneği yoktur. Hatalarını inkar etmekte, dikkati başka yöne çekmekte ve böbürlenmekte oldukça ustadırlar. Sebepsiz yere övünebilirler. İş yerinde amaçsızca böbürlenen birini görürseniz, muhtemelen işlevsel bir sosyopatla bire bir ortamdasınız demektir.
Makyavelci: Nüfusun yaklaşık %16’sını oluşturduğu varsayılan karanlık kişiliklerin ortasında en yaygın olanıdır. Makyavelciler etik korkulardan bağımsız hareket ederler.
Onları tehlikeli bir kişilik yapan kurnazlıkları, sabırları ve ince manipülasyonlarıdır. Makyavelciler, narsistlerden daha az görünürdür. Uzun vadede, bir makyavelist, kendi çıkarlarına beklenmedik bir ihanet olarak görünebilir.
1. İlk izlenimlere aldanmayın.
Bu tipler, mükemmel bir ilk izlenim bırakma konusunda uzmandır. Yeni biriyle tanıştığınızda, bu stil tılsımlarına dikkat edin. Narsistler kendileri hakkında konuşmaya eğilimlidirler. Bu özellikler, onları kolayca fark etmenizi sağlar. Diğer karanlık kişilikleri belirlemek için geçmiş bağlantıları hakkında sorular sorun ve dikkatlice dinleyin.
2. Kötü deneyimlerinizi paylaşmaktan çekinmeyin.
Bu tür insanlarla karşılaştıktan ve kötü şeyler yaşadıktan sonra, manipüle edildiğinizden utanabilirsiniz. Siz de bu konu hakkında konuşmak istemeyebilirsiniz ama bu insanlar sessizliğinizden faydalanıyor çünkü konuşmamak onların toplum içinde saklanmalarına yardımcı oluyor. Bu nedenle, oburların aynı şeyleri yaşamaması ve bu kişiliğe sahip insanların maskesini düşürmek için deneyimlerinizi başkalarıyla sağduyulu bir şekilde paylaşmanız çok değerlidir.
3. İşvereninizin bu kişileri fark ettiğinden emin olun.
Bu tarzdaki bireyler, güçlü konumdaki kişiler üzerinde bıraktıkları izlenimlerde oldukça başarılıdırlar. Tanık olduğunuz olaylarla ilgili endişelerinizi dile getirerek, müşterileri uzaklaştırabilecek bir iş arkadaşınız hakkında tavsiye isteyerek durumu işvereninizle dedikodusuz bir şekilde paylaşabilirsiniz. Bu tutum, işvereninizin gerçeği görmesine ve sorunla başa çıkmanıza yardımcı olabilir.
4. Sadece çevredeki bireyleri dinleyin.
Başkalarını da dinlemeyi unutmayın. Bir manipülatörün tuzağına düşmemek için, etrafınızdaki söz konusu kişiyle bağlantısı olan kişilere bakın. Uzun vadeli davranışları hakkında referanslar toplayıp toplayamayacağınıza bakın. Oburların ilminden faydalanabilirsiniz.
5. Önyargılarınızın farkında olun.
Birisi deneyimlerini bu kişilerle paylaştığında, bana olmuyor , yanılma. Bu kişiler, durumları kendi çıkarları için manipüle etme konusunda uzmandırlar ve çok geç olana kadar tuzağa düştüğünüzü fark etmeyebilirsiniz. Bu tür şeylere kanmayacağınızı düşünmek yanlış olur.
Ekiplerden sorumlu bir konumdaysanız, tanık oldukları ilgili davranışları bildirmek için kişilerle iletişime geçin.
Unutmayın, birlikte çalışarak ve ortak deneyimleri paylaşarak düşmanca kişiliklere sahip olanların işyeri kötülüklerine ışık tutabiliriz.